Drážďanská štola aneb pochoutka s vlastním procesím

Pojďme se podívat na zoubek nejznámější drážďanské vánoční pochoutce!

Drážďanská štola neboli Dresdner Christstollen je adventním fenoménem, které se věnuje i celé procesí. Je tradiční pochoutkou, podobně, jako je u nás vánočka a spadá pod ochrannou známku. Pod touto známkou se smí péci pouze v Drážďanech v omezeném počtu pekáren. A z co všechno tvoří tajemství štoly? Přesný poměr mouky, másla, cukru, sultánek, kandované pomerančové a citronové kůry a bílého rumu. Poté, co je upečená se hustě obalí bílým cukrem a její tva má připomínat malého Ježíška v povijanu. Pečeť kvality poté uděluje speciálně sestavená komise, která štoly jednotlivých pekařství oboduje. Z maximálního počtu 20 bodů je třeba dosáhnout minimálně šestnácti, aby bylo možné štolu prodávat pod ochrannou známkou.

Velká slavnost štoly vznikla jako vzpomínka na legendární oslavu Augusta Silného, který si nechal upéct štolu vážící 1,8 t. Velikost dnešních štol ji ale hravě překoná, ta z roku 2000 zapsaná v Guinnesově knize rekordů vážila 4t! Péct pravou obří štolu může také jen omezený počet pekáren, které ji poté dávají dohromady z jednotlivě upečených částí. Štolové procesí se skládá z více, než 20 alegorických vozů, kdy prvních osm znázorňuje významné okamžiky z dějin štoly jako např. vůz s papežem Inocencem VIII., který povolil používat místo oleje máslo. V třináctém voze se poté veze tzv. Stollen Mädchen, dívka vybraná z řad budoucích pekařek, která štolu slavnostně zakrojí obřím nožem vážícím 12 kg. Kousky rozkrájené štoly si lze poté koupit za štolové tolary.

Ale kdo by nestihl slavnost, která letos probíhá 3. prosince, nemusí smutnit. Štolu od certifikovaných pekařství lze na trzích koupit během celého adventu! A jak ji správně poznáte? Pojeďte se námi podívat na vánoční trhy a vše se dozvíte!

Zpět

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace